RoBlogs

Blogul unui curs online despre ... bloguri. In romaneste. Menit sa ajute blogosfera romaneasca sa creasca mare! In blogroll ne gasiti pe noi, cei care participam la acest experiment. Orice contributii sunt binevenite! Vezi si alaturi, la Prinsea

Thursday, October 14, 2004

Prezentare generala

Cum am ajuns aici?
Proiectul PELLEA (Portfolio Evaluation in Life long Learning improving Employability of Adult learners) este finantat de programul SOCRATES al UE, componenta Grundtvig 1, si are in vedere elaborarea unei metodologii de aplicare a metodei portofoliului in cadrul cursurilor pentru adulti din domeniul Tehnologiei Informatiei. Parte din parteneri au colaborat si in cadrul proiectului Grundtvig 2 ECDL for Everyone, menit sa asigure un schimb de bune practici legate de Permisul European de Conducere a Computerului. Acolo ne-am dat seama ca aceasta metoda de testare(teste grila, probe practice in regim de examen) nu este potrivita in toate situatiile si ne-am hotarat sa cautam o alternativa. Alternativa pe care o propunem in PELLEA este metoda portofoliului.

Fiecare partener si-a ales un curs pe care sa-l restructureze si sa-l predea folosind pentru evaluare aceasta metoda: editare de text, elaborarea de pagini web etc. In cazul AISTEDA Alba Iulia, modulul ales se numeste Publicarea cunostintelor personale si face parte dintr-un curs mai amplu de Managementul Cunostintelor.

Despre ce va fi vorba?
Publicarea cunostintelor personale face posibila transmiterea cunostintelor dincolo de granitele unei discipline, facand posibila legarea de relatii stranse intre oameni ce lucreaza in discipline diferite. Aceasta este o activitate in care o persoana care invata, un "lucrator intelectual" sau un cercetator isi face publice observatiile, ideile, reflectiile, reactiile si dilemele, scriind fie un weblog accesibil publicului larg, fie unul cu acces restrans, rezervat unor probleme de servici care pot fi confidentiale.

Depozitele deschise de cunostinte (open share knowledge repositories) sunt o modalitate potrivita de a organiza cunostintele pe teme interdisciplinare, mai multe persoane putand contribui la scrierea paginilor dedicate unui subiect. Acestea sunt cunoscute sub numele de wiki si ofera posibilitatea editarii libere si a lucrului in comun (vezi Wikipedia).

Sistemele de Gestiune a Continutului (Content Management Systems) sunt medii integratoare care fac posibila utilizarea diferitelor instrumente de genul weblog si wiki pentru gestionarea continutului apartinand unei persoane sau unei organizatii. Pentru un exemplu, aruncati un ochi la pagina PELLEA, care foloseste un asemenea sistem, numit TikiWiki. In ultima vreme tot mai multe organizatii au renuntat la paginile de prezentare clasice, trecand la folosirea unor asemenea sisteme care au avantajul ca sunt flexibile, pot avea parti rezervate utilizatorilor interni si parti deschise publicului larg, iar actualizarea este foarte facila.

Obiectivele modulului
- Familiarizarea cu conceptul de weblog si cu posibilele lui utilizari
- Oferirea de cunostinte generale despre instrumentele software disponibile in acest scop
- Stimularea reflectiei asupra blogurilor in general si asupra utilizarea lor pentru publicarea cunostintelor personale si invatare de-a lungul intregii vieti
- Sprijinirea participantilor in lansarea propriilor bloguri si in integrarea in comunitati de bloggeri
- Oferirea unei perspective mai largi asupra folosirii blogurilor in organizatii si asupra locului lor in cadrul sistemelor de gestiune a continutului

Despre ce vom vorbi:
1. Introducere
2. Lectura weblogurilor
3. Principalele caracteristici ale unui weblog
4. Motivatii pentru a intretine un blog
5. Instrumente software pentru bloguri
6. Publicarea noutatilor in formate standardizate (RSS feeds), referinte(Trackbacks) si arhive
7. Promovarea blogului si interactiunea cu publicul
8. Alte functiuni oferite de bloguri (publicarea de imagini, inregistrari audio si video)
9. Comunitati de bloggeri
10. Folosirea blogurilor in cadrul unei organizatii
11. Webloguri si wiki-uri in contextul sistemelor de gestiune a continutului

Pre-conditii pentru participarea la curs
Cunostinte elementare de utilizare a PC-ului, editare de text, utilizarea postei electronice si navigare pe Internet.

Durata: 5 saptamani
Estimam un efort de 4-5 ore saptamanal pentru rezolvarea temelor propuse si intretinerea propriului weblog.

Pentru cei cu conexiuni lente( si costisitoare) - va fi posibil sa salvati materialele si sa lucrati off-line pentru cea mai mare parte a timpului.

8 Comments:

 • At 1:15 AM, Blogger Claudia Moser said…

  Dragii mei, pana aici totul este clar! Astept continuarea! Si, bine v-am gasit!

   
 • At 8:40 AM, Blogger ales121212 said…

  Incantat de cunostinta. Ma cheama Sebastian Al., sunt profesor de mate. si info. la Sc. Normala "V.Lupu" Iasi.
  Am destul timp sa ma ocup si de blog-uri, chiar daca in acest moment lucrez la site-ul scolii. Am predat la CCD Iasi cursul de info. pt.initierea profesorilor, am urmat apoi printr-o bursa Socrates un curs de formare continua pe tema "Creaza-ti propriile materiale didactice folosind pagini Web" la Norrkoping-Suedia, dua care am propus acest curs profesorilor la CCD Iasi. Am vazut ce importanta dau ei educatiei continue, motiv pentru care doresc sa ma initiez in educatia adultilor. Acesta este primul pas pentru a-mi pregati materialul didactic. Invat sa scriu blog-uri impreuna cu voi sub indrumarea d-nei Gabriela Avram careia tin sa-i multumesc pentru ocazia de a fi inclus in acest grup inimos. Va doresc si imi doresc colaborare rodnica.
  Eu am scris deja cateva cuvinte pe propriul blog care se intituleaza infoblog; deocamdata invat. Succes !!!

   
 • At 7:32 AM, Blogger Gabriela said…

  Bun, bravo Sebastian, poate ne dai si adresa blogului tau, ca sa putem "sa te vizitam"!

   
 • At 11:26 AM, Blogger Mircea (Iulian) Lobonţiu said…

  De azi am inceput sa bat marunt pasii indicati. Constat ca sunt foarte multe lucruri pe care nu le stiu. Sunt foarte bune trimiterile directe (la PELLEA, metoda portofoliului etc.)pentru ca din toate inveti cite ceva. Deja imi si coace o idee pentru o zona de interes comun si totodata interdisciplinara pentru noi toti.
  "Apropo, bloggerii poarta pantaloni evazati si plete? Sau tre' sa poarte jinshi FUBU si sa fie rasi in cap?" - asta asa ca sa mai zimbim !
  Altfel spus....... treaba este serioasa de tot si cu perspective in comunicare si invatare.

   
 • At 1:18 PM, Blogger ales121212 said…

  Incep sa prind curaj si siguranta.
  Adresa blogului meu este http://www.blogger.com/home
  si se cheama infoblog dar nu-l vizitati pana nu prinde consistenta (cap si coada ).
  Daca va spun sa treceti pe la http://www.ales.go.ro veti intelege ca nu prea mai am mult timp si totusi sper sa ma descurc. Mult succes. Sebastian

   
 • At 6:49 AM, Blogger Mariana Hudrea said…

  Am reusit si eu sa fac primul pas.
  Sunt profesoara de limba engleza si limba franceza la Colegiul "Mihai Eminescu" din Baia Mare.
  Anul acesta mi-am luat concediu fara plata deoarece
  incerc sa ma lansez si in lumea afacerilor.
  Info Project are ca obiect principal de activitate Educatia adultilor.
  Am intuit importanta computerelor in viata noastra in urma cu exact 18 ani.
  De atunci tot invat. Cu pasi mai inceti sau mai iuti, in functie de conjunctura.
  Anul 1998 a reprezentat "marea cotitura".Am prins o bursa la un curs Multimedia in Anglia.Acolo am descoperit cu adevarat Internetul.
  In 1999 am participat la cursul Electronic Publishing de unde nu am invatat prea multe, dar mi-am facut o imagine despre publicatiile electronice.
  Apoi am fost acceptata in grupul de formatori nationali.
  Am promovat cu mult entuziasm utilizarea computerului ca mijloc didactic pe vremea cand putini erau cei care intelegeau despre ce e vorba.
  Multi imi multumesc astazi.
  Din 2000 am intrat intr-un proiect la Graz:ICT in VOLL.
  E anul cand am inceput sa organizez Tabara Multimedia dupa modelul din Anglia.Patentul imi apartine.5 editii pana acum.
  Am coordonat doua proiecte Grundtvig 2, 4 proiecte Grundtvig 3 iar acuma sper ca am fost acceptata cu mica mea companie, Info Project, intr-ub proiect Grundtvig 1.
  Toate proectele au avut legatura cu domeniul Multimedia.
  Despre bloguri am aflat pentru prima data de la Gabriela.
  Gabi, iti multumesc pentru faptul ca m-ai acceptat in acest grup.
  Momentan am acces la Internet prin cablu, de la fiica mea.
  Dar sper sa am si acasa aceeasi facilitate .
  Astfel voi putea face pasi mai rapizi.
  Mi-am facut si eu un blog. INFOPROJECT.
  Mariana

   
 • At 5:34 AM, Blogger Mirela said…

  Constat ca eu sunt cea mai intarziata ... abia azi am inceput sa fac vreo doi pasi maruntei ... sper sa ma descurc ... ma fascineaza si "inspaimanta" un pic totodata pt ca am constatat ca sunt teribil de nestiutoare ... ma consolez cu gandul ca inceputul e mai anevoios si ca apoi voi prinde viteza ... oricum, va salut pe toti si ma bucur sa fiu intre voi

  PS ... salutari cu mult drag pentru domnul Lobontiu

   
 • At 6:19 AM, Blogger Alyin Adryang said…

  Ştiţi după război hop şi io.Am descoperit internetului, înainte de noul mileniu,pe la i-cafenele(rarisime fără fum:).Şi cum curiozitatea nu m-a ţinut doar prin mailuri, sărit-am prin clasamente de trafic gen www.top100.ro
  'poi pe pagina de my yahoo încercam să îmi salvez diverse link-uri pe care le frecventam.Din liste de discuţii în forumuri spre 2003 îmi bombardam amicii de e-poştă cu mesaje.Ca la un moment dat sa dau în spam necomercial(esistă?!).Astfel intrai la sugestia Gabrieliei pe un blog cu intenţia de a-mi salva link-urile şi peripeţiile.Restul e (o altă)poveste.

   

Post a Comment

<< Home