RoBlogs

Blogul unui curs online despre ... bloguri. In romaneste. Menit sa ajute blogosfera romaneasca sa creasca mare! In blogroll ne gasiti pe noi, cei care participam la acest experiment. Orice contributii sunt binevenite! Vezi si alaturi, la Prinsea

Thursday, January 06, 2005

Limba in care scriem

Mircea a publicat o serie de intrebari astazi. M-am apucat sa-i raspund in comentarii, dar am depasit numarul de caractere permis de HaloScan. M-am gandit ca e mai bine sa mutam discutia aici, si va invit si pe voi sa raspundeti:

1. Blogosfera românească este sau nu cea care scrie în limba română?
2. Blogosfera românească e cea care are autori români?
3. Orice român, de oriunde, poate şi trebuie să ştie cât mai multe limbi.
Când scriem în limba engleză şi când scriem în limba română?
4. Un blog trebuie să aibă segment ţintă sau nu?
5. Imaginaţi-vă că daţi de un blog, de exemplu, cu titlul Mămăliguţa (din
blogosfera romînească, autor Costică Ţăranu), iar când îl deschideţi postările
sunt în limba engleză. Cum aţi reacţiona? La ce v-aţi aştepta?Doresc să aflu ce
este bine pentru blogul meu şi nu numai.......


1. Punctul meu de vedere: blogosfera romaneasca este formata din cei care "simt" romaneste, indiferent in ce limba scriu. La Troniu veti gasi un fel de clasificare RBA/IRBNLA/FBLR (dreapta sus), in care Troniu tine cont de unde locuiesc respectivii bloggeri, si daca sunt romani de origine sau ba.

2. Nu neaparat. Sunt si straini care locuiesc in Romania si scriu despre Romania(vezi HDTD , precum si bloguri ai caror autori sunt printi consorti de romance (vezi O clipa ).

3. Depinde cui te adresezi. Daca vrei sa te citeasca cat mai multa lume, engleza e lingua franca. Daca te adresezi finlandezilor, e bine sa o faci pe limba lor. Daca anumite insemnari vrei sa fie citite de tot mapamondul iar altele numai de romani, poti sa alternezi limbile.

4. Teoretic, da. Insa faptul ca blogurile sunt scrise de oameni, si oamenii evolueaza, tot asa si grupul tinta. Gabrielia a inceput ca un jurnal intim in septembrie 2003, destinat familiei si celor apropiati - nimeni nu se sinchisea sa-l citeasca, ba chiar mi-am atras oprobiul rubedeniilor. Pe urma m-am hotarat sa-l transform in arhiva de link-uri interesante. In final, m-am trezit ca aveam totusi un public si am inceput sa scriu pentru el. Acum, de exemplu, am in cap o insemnare pe care pentru nimic in lume n-as scrie-o in engleza :-(.

5. Fiecare isi poate alege orice fel de titlu.Nu trebuie sa raspunda asteptarilor tale - e blogul lui, domeniul lui, n-ai decat sa pleci si sa nu te mai intorci niciodata. Sunt o gramada de bloguri "romanesti" in engleza, pentru ca in felul acesta reusesc sa intre in legatura cu restul lumii. De exemplu, eu n-as considera Coniecto un blog romanesc - aproape ca nu e nici o mentiune despre Romania acolo. Nu i-a trecut nimanui prin cap sa faca o lista de bloguri americane, pentru ca sunt cata frunza cata iarba. Dar noi, care suntem la inceput, ne descoperim intre noi abia acum - si eu zic ca e bine.

Nu, blogosfera romaneasca n-o sa mai ramana repetenta si anul acesta!

12 Comments:

 • At 12:55 PM, Blogger Mihai said…

  Eu cred ca limba in care este scris un blog romanesc nu are nici o importanta, atita timp cit acolo se vorbeste despre Romania. Un blog romanesc poate sa fie scris si in chineza, why not? Cred ca subiectul face blogul si nu limba lui. Mi-a placut blog-ul vostru, dar inca nu stiu sa pun blog-roll-uri.

   
 • At 1:16 PM, Blogger Mircea (Iulian) Lobonţiu said…

  Stau să mă gândesc la un Luceafărul lui Eminescu, scris in germana..... Oare ar mai fi fost literatura română? Eu imi pun doar intrebari!
  Dar mai pornesc şi de la o alta idee. Noi românii, poate nu admitem sa explodăm valoric printre români pentru că ştim că nu putem fi acceptati de ceilalţi compatrioţi. Atunci căutăm să explodăm în afară, pentru că ierarhia valorilor la noi este cea care este. Ca să explodăm în afară, ne lăsăm descoperiţi pe limba mapamondului, engleza!
  Deci poate e o problema de ierarhie a valorilor la români,ierarhie care trebuie pusă la punct, pentru ca mai mulţi români să comunice româneşte în limba maternă!
  Problema este de pe vremuri: Coandă, Vuia, Ionesco, Eliade.
  Pe de altă parte, poate că orice blog trebuie să-şi definescă segmentul tintă. Solutia lui Troniu este exceptională!Tebuie doar să o ştii!

   
 • At 1:25 PM, Blogger perisabil said…

  care, care, care e solutia lui troniu? Sa faca cataloage de linkuri sau sa scrie in romana pentru ... a balansa balanta? Ca nu reiese.

  (P.S. lui troniu nu-i plac diacriticele si nici â. Ie bai?)

   
 • At 7:04 AM, Blogger Mircea (Iulian) Lobonţiu said…

  Pentru Troniu:
  1. Şi una si alta, este exceptonal şi este de admirat! Adică e Marfă cu M (m mare)!!
  2. Mie îmi plac diacriticele şi nu din obişnuinţă. Mai mult: îmi place foarte mult â (e foarte shugubătz!!).
  3. Respect opiniile oricui! Nu vreau să mă sperii de cineva căruia nu-i place ce imi place mie! Eventual nu îl mai caut sau îl caut discret........ să nu-l deranjez!
  Cu respect!

   
 • At 7:13 AM, Blogger perisabil said…

  "shugubătz!!" hehehe, asta apropo de diacritice.

  Cum se zice in romana: "just proved my point"? :p

   
 • At 7:35 AM, Blogger Mircea (Iulian) Lobonţiu said…

  Adică un fel de q.e.d. la matematicioshi?
  Şi totuşi: Când e bine în engleză şi când e bine în română?

   
 • At 11:37 AM, Blogger Daniela said…

  Dragii mei am raspuns si eu la provocare, dar la mine in blog. Va invit la mine sa-l cititi!
  Cu drag, Daniela

   
 • At 2:27 PM, Blogger perisabil said…

  1. Adică un fel de q.e.d. la matematicioshi?

  2. Şi totuşi: Când e bine în engleză şi când e bine în română?


  1. :) dada, asa cum spui

  2. Pai, io zic ca depinde de publicul tinta, de cunoasterea limbii in care (vrei/incerci sa) te exprimi, de ce ai de spus ("dor" nu prea suna la fel in nici o alta limba) si in final de cit de mult ti se rupe de toate cele trei de mai sus. Nu cred ca exista retete.

  Io cred ca altceva ar fi mai interesant de discutat: diacritice sau nu? Mie personal imi zgiriie ochii, si audc ca si (contra-)argument capatciatatea creireului uamn de a recuasnte cuvnitele in mod fotorgafic.

   
 • At 1:56 AM, Blogger Mircea (Iulian) Lobonţiu said…

  Pentru Troniu
  Parca ai fi de pe valea Somesului, dupa vorba!
  Punctele tale de vedere coincid cu ale mele: public tinta, limbi vorbite, cui/in ce limba te adresezi, pe cine vrei sa atragi.
  Acum mai apare dupa mine o problema (apar variante):
  a.)cu un blog vrei sa acceada linga tine persoane care sunt cu ceva sub nivelul bloggerului(asa cam cum esti tu cel care raspindeste cultura blogului, în raport cu mine cel care imi doresc sa iti fiu pe aproape);
  sau
  b.)cu un blog vrei sa accezi linga bloggeri experimentati pe un domeniu de interes specializat(cam cum imi doresc eu sa comunic cu Prosthesis de exemplu). Ei! Daca vreau sa ma infrunt in concepte, idei etc. poate trebuie sa intru in blog in engleza, daca vreau sa acceada si alti români (sub nivelul meu) pe linga mine, atunci poate ca trebuie sa o fac deocamdata in romana!

  Legat de diacritice: este destul de greu sa scrii carti , articole sau cursuri cu diacritice si pe urma sa nu le mai folosesti. Cindva gresesti ! Si oare Academia Romana este de neglijat...!?
  Aseara ma gindeam si eu la conceptul de "dor" in limba romana...

   
 • At 1:58 AM, Blogger Mircea (Iulian) Lobonţiu said…

  Scuze ! Am fost cam lung! Dar uite ca incet, incet se clarifica probleme!

   
 • At 3:55 PM, Blogger Gabriela said…

  Tz tz tz - ce e chestia asta cu sub nivelul / peste nivelul...Dom'profesor,nu-i frumos! Pe Net e democratie,toti suntem egali si toti invatam unii de la altii! Nu mai e nimeni la catedra! Suntem toti asezati turceste in cerc pe jos!

   
 • At 3:30 AM, Blogger Mircea (Iulian) Lobonţiu said…

  Hehehe! E democretzie, doamna diriginta, e democretzie! Dar valoarea e valoare si cind ai de unde invata tre' sa invetzi! Si mai ales ca ai de la cine!!!!Si asta inseamna adevarata asezare consimtita a valorii unuia sau altuia pe un domeniu sau altu!! Si tre' sa recunosc ca este valoare in jurul nostru pe blogosfera....Ca nu degeaba se dau tot felul de premii! Astea se dau la cei mai buni! Sau ce? Si aici e cu PILE!!
  Aci, in democratzia asta eu mi-s doar student!! Ca doamne ce bine-i !!!Pot intreba si primesti o gramada de raspunsuri! Ce as mai "reformata" o gramada de profi prin studii pe blogosfera.......

   

Post a Comment

<< Home