IPF5: Blogroll-uri
Ei bine, ca sa interveniti in continutul barei laterale de la Blogger trebuie sa va bagati nasul si degetelele in Template. Template este modelul sau sablonul pe care il folositi in blogul vostru, si pe care l-ati ales initial dintr-o serie care va arata ecrane in miniatura. Acum nu va mai fi la fel de simplu, dar sa incercam totusi. Ceea ce trebuie sa va linisteasca e ca puteti oricand renunta la modificarile facute daca sesizati ca ati ajuns in balarii!
Ce o sa vedeti la Template, Edit Current este cod XML - suna ca si chineza, nu?
Nu trebuie sa pricepeti chiar tot. Doar ca la inceput exista o sectiune in care se descriu diverse portiuni din blogul vostru (titlul, descrierea, insemnarea propriu-zisa, comentariile, bara laterala).
Catre final, o sa gasiti portiunea numita Sidebar. La mine incepe asa:
Begin # sidebar
div id="sidebar"
Nu e in toate template-urile la fel, asa ca aveti rabdare si cautati. Cel mai sigur reper e About Me sau My profile- in majoritatea sabloanelor, acesta e primul element afisat in bara laterala.
Unii veti gasi ceva de genul
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Add things to your sidebar here. Use the format:
<li > < a href="URL" > Link Text </a > < /li >
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
si stiti ca dupa aceasta secventa urmeaza sa va introduceti link-urile.
Aveti acolo un model, tot ce trebuie sa faceti e sa inlocuiti URL cu adresa (http...) si Link Text cu ceea ce vreti sa va afiseze pe bara.
Puteti adauga link-uri catre site-uri preferate, si/sau un blogroll. Un blogroll este o lista de bloguri (mai multe povesti despre ce punem si ce nu punem acolo vor urma pe Prinsea), puteti sa va faceti mai multe liste, una cu blogurile colegilor de curs, cealalta cu alte bloguri pe care le cititi, sau le puteti si amesteca daca vreti.
Puteti sa faceti acest lucru in mod static (ca aici la noi pe blogul cursului)- adica sa adaugati "de mana" fiecare nou blog, intrand de fiecare data in Template, sau puteti adauga un blogroll dinamic (ca in Gabrielia), imprumutat de laBloglines, care se actualizeaza ori de cate ori va actualizati abonamentul la Bloglines, incluzand noi bloguri sau renuntand la altele.
Pentru varianta statica, veti primi prin e-mail secventa cu adresele blogurilor celor de la curs.
Varianta cu Bloglines: intrati pe contul vostru si la My Feeds, pe bara din stanga jos veti gasi Tips. Daca aveti blogurile organizate in foldere, va trebui sa generati o secventa de cod pentru fiecare folder. Asta va va permite sa separati blogurile in categorii - atat pe Bloglines, pentru lectura, cat si in blogroll. Alegeti folderul dorit (sau nimic, daca nu aveti foldere) si dati Generate HTML.
Copiati prima secventa generata, reveniti in Template (va trebui sa lucrati cu doua ferestre in paralel) si copiati-o acolo. Inaintea ei puneti un rand care sa provoace afisarea unui titlu:
< h2 class="sidebar-title"> Blogroll < /h2 >
Acum vine momentul adevarului - sub Template aveti 3 butoane:
- - Save Template Changes
- Preview
- Clear
Atentie! Dupa ce salvati template-ul, va trebui sa republicati continutul blogului, altfel modificarile nu se vor vedea.
Succes!
3 Comments:
At 12:01 AM, Mariana Hudrea said…
Aici am cam incurcat-o.
Eu am fost in Template si am mai adaugat si sters una, alta. Dar inca ma simt nesigura. Cred ca acuma, avand conectare prin cablu, voi reusi sa studiez cu mai mare eficienta ceea ce am de facut.
Voi reciti aceste indicatii trimise de tine si sunt convinsa ca voi reusi in cele din urma. Dar am nevoie de timp pentru descoperite, actiune si fixare.
Gandul meu este ca incepatorii-incapatori nu prea pot reusi intr-un astfel de curs. E nevoie de o oarecare experienta. Poate ca ma insel si cei tineri ar fi mai rapizi.
At 7:56 AM, Gabriela said…
Toti cei care sunteti la curs sunteti "digitally literate" - adica alfabetizati digital. Nu, usor nu e.
Mai ales la umblat in Template.
Dar ganditi-va ca nu stricati nimic - oricand se poate reveni la vechea forma, reaplicand Template-ul initial.
Si se poate trai si fara blogroll, la nevoie!
Dar eu cred ca merita efortul, si ca nu e chestie de varsta, ci de perseverenta!
At 8:28 AM, a said…
Pentru "paranteze rotunde" in posturile tale, foloseste entitatile HTML, care incep cu ampersand si se termina cu semicolon (padon, punct si virgula). Pentru semnul "mai mare" folosim gt (Greater Than), adica scriem in cod > iar pentru "mai mic" - lt (Lower Than), adica < .
Post a Comment
<< Home