RoBlogs

Blogul unui curs online despre ... bloguri. In romaneste. Menit sa ajute blogosfera romaneasca sa creasca mare! In blogroll ne gasiti pe noi, cei care participam la acest experiment. Orice contributii sunt binevenite! Vezi si alaturi, la Prinsea

Saturday, April 16, 2005

Proba de foc - continuitatea

Chiar pe la inceputul cursului, Mircea m-a intrebat cum deosebim un blogger de restul lumii.
Am promis sa raspund candva, si acum cred ca e momentul potrivit.

Nu cred ca se vede vreo schimbare in aspectul exterior (cu exceptia faptului ca orice blogger incepe sa-si doreasca un laptop sau notebook sau PDA sau macar un telefon mobil, ca sa-si poata comunica gandurile oriunde s-ar afla). Si atunci o sa-l vedeti cu "unealta" la el, indiferent ca e la plaja sau in metrou.

Dar interior exista o serie de detalii care iti spun daca esti sau nu un blogger adevarat.
Pentru ca un blogger adevarat:
- nu citeste ziare, ci bloguri; nu rezista sa nu vada in fiecare zi ce se intampla pe blogurile lui preferate;
- comenteaza ceea ce citeste in respectivele bloguri sau in propriul blog;
- are prieteni mai buni printre bloggeri decat in lumea reala (chiar daca pe unii nu i-a intalnit niciodata!)
- se uita la realitate printr-un fel de ochean intors - orice i se intampla, orice vede, isi pune intrebarea daca e un subiect demn de blogul lui. Frazele se construiesc in minte in timp ce evenimentul se deruleaza sau conversatia curge;
-e sensibil la fluctuatiile numarului de vizitatori si comentariilor de pe blog;
-isi incepe ziua cu Bloglines Citations si Technorati, incercand sa afle cine mai vorbeste despre el; -raspunde prompt comentariilor si e-mailurilor de la cititori;
-are mania de a imbunatati vesnic aspectul blogului sau;
-se simte vinovat cand isi neglijeaza blogul si cititorii.

Un blogger scrie, citeste, comenteaza, converseaza. Un blog nu e o insula - in afara cazului ca ai pornit cu ideea de a scrie un jurnal intim. Un blog e o modalitate de a interactiona cu restul lumii, de a te intalni cu ei, de a-ti testa ideile. "blogging is about conversations"- blogurile sunt conversatii, spunea Lilia Efimova, si cine nu a inteles acest aspect, a scapat din vedere esentialul.

In aceasta idee, va propun sa incheiem acest curs online inceput cu multe luni in urma cu o provocare. Daca am reusit sa va invat cate ceva din mestesugul blogurilor si de acum inainte o sa va puneti cunostintele in sertar, n-am facut nimic. Speranta mea a fost sa va molipsesc, sa va arat ca blogurile sunt o unealta extrem de maleabila care se poate transforma in aproape orice, dupa pofta inimii, personalitatea si interesele fiecaruia. Si daca blogurile voastre vor muri dupa acest curs, eu ma simt cea mai vinovata.

Iata provocarea mea: o propunere de a intra intr-un ritm de publicare ce ar putea, in timp, sa creeze un obicei. Un lucru vreau sa subliniez: daca scrieti din obligatie, e mai bine sa va opriti acum. Un blog nu poate exista fara entuziasm si implicare intelectuala si afectiva din partea autorului lui. Un blog in care e obligatoriu sa scrii isi pierde tot farmecul.

Ce vreau de la voi:
1. puneti-va la punct prezentarea proprie - un blog anonim e ca o scrisoare anonima. Iar daca nu vreti sa va reflecte identitatea din actele de stare civila, construiti-va o identitate - asa cum ati vrea sa va perceapa cititorii.
2. incercati sa mentineti un ritm de 2 insemnari pe saptamana in medie; includeti link-uri in fiecare insemnare - link-uri pertinente, nu puse la intamplare doar de dragul de a le avea.

Cateva teme despre care mi-ar place sa va aud parerile pe blogurile voastre (nu le luati ca insemnari pe tema data, sunt doar sugestii):

  • cum imi promovez blogul si ce rezultate am vazut(numar de vizite, comentarii); cine vorbeste despre mine, cum si unde(asta inseamna verificarea cu Bloglines Citations si Technorati) si daca simt ca sunt corect perceput; am sau nu comentarii din afara cursului si de ce cred ca e asa;
  • care sunt competentele pe care le consider obligatorii pentru un blogger si care ar putea fi trecute cu vederea – se poate trai si fara ele; o comparatie intre perceptia pe care o aveam la inceputul cursului si cea actuala cu privire la bloguri; la ce cred eu ca sunt bune blogurile si cum cred eu ca le pot folosi – daca am vazut deja efecte care sunt acelea;
  • care sunt avantajele si dezavantajele unui curs desfasurat in intregime online –ce calitati trebuie sa aiba un trainer online in general; ce dificultati am observat in acest curs;
  • poate fi blogul meu considerat un portofoliu care sa oglindeasca nivelul la care am ajuns in utilizarea blogurilor din punct de vedere al competentelor tehnice? Dar ca si continut, reflecta el macar partial preocuparile mele, personalitatea mea? Cat de bine ma cunoaste cineva care ma cunoaste doar prin intermediul blogului meu?
3. Stabiliti-va ca obiectiv cel putin 2 comentarii saptamanal pe blogurile pe care le cititi –sau in loc de comentariu faceti o insemnare pe blogul propriu- legand-o de blogul citit cu trackbacks;
4. Faceti public contul vostru la Bloglines - ca ceilalti sa poata urma recomandarile voastre de lectura;
5. Publicati, macar din cand in cand, cate o imagine pe blog; folositi Flickr pentru a gasi imagini adecvate insemnarii.
6. Publicati in blogul cursului (aici) propunand o lectie noua, explicand mai bine o tema deja tratata sau oferind referinte suplimentare.

As vrea ca RoBlogs sa le ramana "mostenire" celor care vor fi interesati de bloguri in perioada urmatoare - orice contributii pentru imbogatirea lui sunt binevenite.

7 Comments:

  • At 8:16 AM, Blogger Julie Kertesz - me - moi - jk said…

    Imi place cum ai descris "ce este un blogeur adevarat", da. Din pacate este asa, chiar noaptea ma gindesc ce vor scrie a doua zii, si m'am simptit vinovat daca in vacanta nu am putut trece atita timp sa citesc pe altii ca deobicei, si am alergat la bibioteca in america sa am jumata ora de blogat macar.

     
  • At 6:01 AM, Anonymous Anonymous said…

    "...Din pacate este asa, chiar noaptea ma gindesc ce vor scrie a doua zi, si m'am simptit vinovat daca in vacanta nu am putut trece atita timp sa citesc pe altii ca deobicei..."
    Eu cam stiu ce am de postat in viitor. Problema e (din lipsa de timp) cum as putea sa postez intr-o zi mai multe mesaje, imagini... care sa apara in viitor, la o anume data?
    M-am documentat putin si vad ca http://www.blogger.com nu permite (auto-post).
    Exista alte free blogs unde exista aceasta optiune?
    Puteti sa-mi scrieti si pe e-mail la sorin_frumuseanu@yahoo.com
    Multumesc frumos
    Sorin

     
  • At 4:24 PM, Blogger Gabriela said…

    Da! ai gresit cand te-ai apucat de afacerea asta cu bloguri fara sa stii in ce te bagi:-P

     
  • At 12:57 AM, Anonymous Anonymous said…

    in principiu, sint multe adevaruri in ceea ce ai spus. pe de alta parte, exista si citeva exagerari. un blog nu trebuie sa aiba o tematica anume si nu este obligatoriu ca fiecare insemnare sa contina un link sau o poza. exista fotobloguri si exista bloguri cu adrese de net.
    ca sa ajungi blogger e suficient sa ai ce si despre ce scrie. daca vrei sa ajungi blogger profesionist... ei bine, pina la statutul asta mai e :D

     
  • At 6:13 AM, Blogger Gabriela said…

    Multumesc mult de comentariu, Anca! Ai dreptate, am uitat sa mai "smulg buruienile" de pe aici in ultima vreme - mea culpa!

    Am optat pentru moderarea comentariilor acum catava vreme, si am crezut ca am rezolvat problema!

     
  • At 11:24 PM, Blogger Julie Kertesz - me - moi - jk said…

    nu citeste ziare, ci bloguri; DA

    nu rezista sa nu vada in fiecare zi ce se intampla pe blogurile lui preferate; CIND POT

    - comenteaza ceea ce citeste in respectivele bloguri sau in propriul blog; DA DE CITEVA DATE

    - are prieteni mai buni printre bloggeri decat in lumea reala (chiar daca pe unii nu i-a intalnit niciodata!) ALAS

    - se uita la realitate printr-un fel de ochean intors - orice i se intampla, orice vede, isi pune intrebarea daca e un subiect demn de blogul lui. DA

    Frazele se construiesc in minte in timp ce evenimentul se deruleaza sau conversatia curge; NU

    -e sensibil la fluctuatiile numarului de vizitatori si comentariilor de pe blog; DA

    -isi incepe ziua cu Bloglines Citations si Technorati, incercand sa afle cine mai vorbeste despre el; -raspunde prompt comentariilor si e-mailurilor de la cititori; NU

    -are mania de a imbunatati vesnic aspectul blogului sau; NU

    -se simte vinovat cand isi neglijeaza blogul si cititorii. DA DA DA

     
  • At 3:41 PM, Blogger radiowhisper.com said…

    Buna Seara!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
    Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
    Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

    www.radiowhisper.com
    Multumesc,
    Cu stimă Vlad!

     

Post a Comment

<< Home